Vyhledávání
Přihlášení autora
Email
Heslo
Registrace


Knihy - U Potůčků na statku

Název:U Potůčků na statku
Autor:Vistořín Vlastimil
Rok vydání2012
ŽánrPróza
ISBN978-80-7453-292-4
Vazba měkká – lepená (paperback) obálka 300g křída + laminace
FormátA6 – formát 105x148 mm
Cena253,-
E-shopwww.stahujknihy.cz

Ukázka z knihy
Přišla mírná zima, a tak se mužům v lese dobře pracovalo. Nakáceli hodně stromů a navozili na pilu, aby tam nařezali trámy na krovy a prkna na podlahy. V místě, kde vyvěral potůček, vykopali velikou jámu a na jaře, že se hned vybetonuje, jako sběrač vody. Voda se povede samospádem rourami do velkého rezervoáru ve stáji a bude rozvedena do napáječek a krávy budou mít vodu i v zimě odraženou a bude se používat i do bazénu na chlazení mléka i na úklid ve stáji. Pro kuchyni a domácí potřebu se bude čerpat voda ze studně ve dvoře a přes ohřívač v kotelně poteče z kohoutků i teplá.

Přišlo jaro a na Terezce už bylo vidět, že čeká rodinu. A tak jednou ráno, když byla s Poldou v kuchyni sama, přišel za nimi hospodář a zavedl s nimi řeč.

'Pozorujem už nějakou dobu, že budete chovat, a tak jsem o tom mluvil s panem farářem a on by byl rád, stejně jako my, abyste spolu nežili ve hříchu a přišli za ním se domluvit. On, jak víte, je lidumil, a rád prý vás oddá, třeba zadarmo. My bychom vám rádi vystrojili svatbu zde u nás s hostinou, protože jste poctiví pracovníci a zasloužíte si to. Byli bychom rádi, kdyby to bylo co nejdřív, než se rozběhnou stavební práce. Souhlasíte?'

To se ví, oba velice děkovali, a že za panem farářem zajdou. A když je pak pan farář, jak se říká, shodil z kazatelny, bylo haló v kuchyni i v celém dvoře. A svatba to byla krásná, i když ženich a nevěsta byli v prostém oděvu. Všichni zaměstnanci jim přišli blahopřát, i nějaká výbavička pro to miminko se jim sešla a od manželů Potůčkových dostali malovanou postýlku, kterou snesli z půdy. Tak jim hned jedna starost ubyla a všem moc děkovali. A všichni svatebčani jim na oplátku přáli šťastné manželství a zdravého a šikovného potomka, jako jsou sami.


Zpět na seznam knih

Anketa

Jaké byste uvítali edice našeho nakladatelství?
Cestopisy (55840)
Poezie (57687)
Fotografie (55878)
Přírodní medicína (54960)
Komiksy (55826)


Nové knihy

Absolute

A zase ten Charlie

Kvetoucí (k)věty


© 2024 Nová Forma s.r.o.
Publikování a šíření obsahu je bez souhlasu provozovatele zakázáno. | Nová Forma - nakladatelství | www.kniznieshop.cz
Počet návštěv: 8513325