Vyhledávání
Přihlášení autora
Email
Heslo
Registrace


Knihy - Pěšky Železnou oponou

Pěšky Železnou oponou
Název:Pěšky Železnou oponou
Autor:Tvrdá Alena
Nakladatelství:Nová Forma
Rok vydání2013
ŽánrCestopis
ISBN978-80-7453-416-4
Počet stran154
Jazykčeský
Vazba tvrdá – lepená vazba s tuhými deskami a laminací
FormátA5 – formát 148x210 mm
Cena432,-
E-shopwww.stahujknihy.cz

Ukázka z knihy
Jak šlapeme, vlevo v údolí vidíme upravenou kap-ličku. Stojí na soukromém pozemku a je jedna z mála zbytků historie této vsi. První budova statku se pomalu a jistě rozpadá. Další stavení jsou udržované. Poté postupu-jeme výš, vlevo září fasáda dokonce nového domu. Vpravo pak míjíme tři poslední novodobé domky, tak z 80. let minulého století.
Za nimi již přicházíme k budovám pohraniční stráže Mýtina ? (12. rota 2. praporu 5. brigády Pohraniční stráže). V areálu roty se nacházela technická opravna vozidel (TOV), do které jezdily se svými vozidly i okolní pohraniční roty (UAZ osobní terénní automobil, vyráběný ruskou automobilkou UAZ, dále Praga V3S nákladní, terénní automobil české výroby, lidově zva-ný ventra, vétřieska, vejtřaska). Budovy roty jsou celkem v dobrém stavu. Okna, dveře, fasáda a střecha nejeví známky poškození. Celá zastavěná plocha je stále dobře oplocena a udržována. S bývalou rotou, kterou vlastní soukromý majitel, se asi pořád nic neděje. Původní záměr, přestavba na penzion Železná Hůrka, nevyšel. Několikrát jsme viděli, že po pozemcích areálu běhali ?airsoftový? nebo ?paintballový nadšenci. Aspoň malé využití.
Pokračujeme dál, do mírného kopce a rotu nechá-váme za sebou. Přicházíme na křižovatku na vrchu se jménem Na Kopci. Zde jsme ukončili svoje putování minule. Vpravo je ukončená cesta. Rovně můžeme po-chodovat k pěšímu přechodu do Neualbenreuthu, zhruba necelý kilometr. Přechod pro pěší, ale dost často využíván osobními auty.


Zpět na seznam knih

Anketa

Jaké byste uvítali edice našeho nakladatelství?
Cestopisy (56607)
Poezie (58352)
Fotografie (56565)
Přírodní medicína (55573)
Komiksy (56377)


Nové knihy

Absolute

A zase ten Charlie

Kvetoucí (k)věty


© 2024 Nová Forma s.r.o.
Publikování a šíření obsahu je bez souhlasu provozovatele zakázáno. | Nová Forma - nakladatelství | www.kniznieshop.cz
Počet návštěv: 8557381