Vyhledávání
Přihlášení autora
Email
Heslo
Registrace


Knihy - Václav Bednář, pěvec Národního divadla

Václav Bednář, pěvec Národního divadla
Název:Václav Bednář, pěvec Národního divadla
Autor:Pekárek Michal
Nakladatelství:Nová Forma
Rok vydání2011
ŽánrŽivotopis
ISBN978-80-7453-076-0
Počet stran82
Vazba měkká – lepená (paperback) obálka 300g křída + laminace
FormátA5 – formát 148x210 mm
Cena130,-
E-shopwww.stahujknihy.cz

Ukázka z knihy
Mládí a ostravská léta

Rodištěm Václava Bednáře byla Ostrava, ze které pocházelo a pochází i mnoho dalších slavných českých pěvců ? světlo světa zde spatřili např. i Beno Blachut, Jaroslav Kachel, Naděžda Kniplová, Richard Kubla nebo Jaroslav Hlubek. Bednář se narodil v ostravské části Mariánské Hory 20. prosince 1905.
Jeho studium na ostravské reálce dopadalo tak, že jedničky dostával pokaždé jen ze dvou předmětů ? tělocviku (pěstoval s oblibou mnoho různých sportů, i když, jak sám říkal, v žádném nevynikal) a také zpěvu. Jeho učitelem zpěvu zde byl pozdější olomoucký operní dirigent, skladatel a pedagog Jaroslav Budík (1894 ? 1974). Právě vzhledem k výsledkům svého studia Bednář v tercii reálku ukončil a začal se u svého otce učit jeho řemeslu, a tím bylo kominictví. Tam později, v roce 1922, získal výuční kominický list.
Sám Bednář o svém mládí vyprávěl: ?Po matce jsem zdědil lásku ke zpěvu a po tátovi, který byl kominickým mistrem, lásku ke kominičině a v každém volném čase, hlavně o prázdninách, jsem běhal po střechách a zpíval.?
Neznamená to ovšem v žádném případě, že by tento svůj osud bral tragicky. Práce kominického tovaryše ho bavila, běhal po ostravských střechách, ale nezapomínal stále ani na svoji lásku ke zpěvu. A tak mimo svého hlavního zaměstnání účinkoval už od šestnácti let dále v Ostravském sokolském pěveckém sdružení, hrál s ochotníky v činohrách a zpíval v operetách.
Když se jako jedenadvacetiletý vrátil z vojenské služby, zaujal jeho pěvecký projev v ochotnických představeních Karla Küglera (1885 ? 1950), operního pěvce a režiséra, působícího tehdy v Ostravě. Kügler byl umělcem mnohostranně zaměřeným ? kromě své pěvecké a režisérské činnosti působil i jako výtvarník a překladatel libret a v neposlední řadě i jako pěvecký pedagog. Když byl Kügler upozorněn Bednářovým sbormistrem a když i sám vypozoroval Bednářův nesporný pěvecký talent, nabídl mu své školení.
Studiem u Küglera se Bednářovy pěvecké schopnosti dále slibně rozvíjely. Stále účinkoval s ochotníky a zpíval v činohrách a operetách, ale brzy se mu naskytla skvělá příležitost ukázat poprvé své umění přímo na operní scéně. Asi po dvou letech studia u Küglera totiž tehdejší šéf ostravské opery Jaroslav Vogel (1894 ? 1970), vynikající, zvláště operní dirigent a skladatel, kterého Kügler na Bednáře upozornil, nabídl po předzpívání (árie Bohuše z Dvořákova Jakobína) třiadvacetiletému pěvci na této ostravské scéně hostování, prozatím v malé úloze Hermanna Ortela ve Wagnerových Mistrech pěvcích norimberských.
Jeho úplně prvním vystoupením na tomto jevišti v necelých třiadvaceti letech byl však nejprve 19. září 1928 záskok v maličké roli soudního sluhy v Psohlavcích Karla Kovařovice.
O rok později odchází z Ostravy do Národního divadla v Praze slavný barytonista Stanislav Muž (1896 - 1955). Bednář může být spokojen ? je přijat na uvolněné místo, a stává se tak řádným členem ostravského souboru.


Zpět na seznam knih

Anketa

Jaké byste uvítali edice našeho nakladatelství?
Cestopisy (55845)
Poezie (57690)
Fotografie (55881)
Přírodní medicína (54963)
Komiksy (55830)


Nové knihy

Absolute

A zase ten Charlie

Kvetoucí (k)věty


© 2024 Nová Forma s.r.o.
Publikování a šíření obsahu je bez souhlasu provozovatele zakázáno. | Nová Forma - nakladatelství | www.kniznieshop.cz
Počet návštěv: 8513495